Odgovorno s hrano

DREVESA NA NAŠEM DVORIŠČU

Dodano: 2012-03-09 08:19:17
Drevesa so tisto, brez česar nebi mogel obstajati naš planet. Zato je pomembno, da že otrokom v pred. obdobju omogočimo stik z njimi: jih opazujejo, raziskujejo, spoznavajo, zanje skrbijo.

Otroci v naši skupini so spoznavali drevesa na dvorišču vrtca z vsemi čutili, spoznali razlike in podobnosti, njihovo uporabnost, koristnost. Na našem dvorišču raste jablana, smreka, cipresi, bor, ob ograji pa oreha.
Mi smo  želeli vzgojiti svoje drevo iz plodov oz. semen teh dreves. Posadili smo seme jabolke, smreke, ciprese in plod oreha. Za to smo uporabili odpadno embalažo od plastenk in pudinga. Nekatera semena so »umrla«. Uspelo nam je vzgojiti oreh in tri sadike smreke, ki jih opazujemo v rasti in skrbimo zanje.
Ker smo na igrišču ostali brez vrbe »žalujke« smo ob prebiranju knjige Sarina vrba dobili motivacijo, da vzgojimo vrbo. Vejice smo odrezali na vrbi ob potoku, dali v vodo, kjer so pognale korenine. Nato smo jih kot pravi vrtnarji posadili v plastenke, kjer rastejo.
Otroci so tako spoznali, da lahko drevesa vzgojimo sami iz semena, ploda, veje. Ob tem otroci aktivno sodelujejo, vzpostavljajo »odnos« z naravo, ki bo ob vzgledu in pomoči potekal vse življenje.

Aktivnosti o drevesih otroci nadaljujejo doma skupaj s starši preko Ekoopazovalnega dnevnika - MOJE DREVO v okviru projekta ekovrtec, kjer spremljajo in skrbijo za posajeno ali »posvojeno« drevo.

 

Dragica Mrkša,
Vrtec Rogaška Slatina

                                                                                  

                                                                                       

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL