Dijaki srednjega strokovnega izobraževanja in dijaki poklicno tehniškega izobraževanja so imeli skupno temo nekrušna žita, dijaki srednjega strokovnega izobraževanja so se osredotočili na krušna žita, dijaki nižjega poklicnega izobraževanja pa so ustvarjali na temo koruze.
Dijaki so na malce drugačen način, s projektnim delom, spoznavali pomen žit v naši prehrani. Poudarek smo dali pomenu zdrave in uravnotežene prehrane za naš organizem in spodbujanju dijakov, da bi pogosteje posegali po zdravih izdelkih iz žit.
Dijaki so se seznanili z različnimi načini pridelave in predelave, tudi z ekološko predelavo živil iz žit. V slaščičarskih, pekovskih delavnicah in tehnoloških učilnicah smo izdelovali mojstrovine iz različnih vrst mlevskih izdelkov. Belo moko smo nadomestili z drugimi vrstami moke in mlevskimi izdelki, ki imajo večjo hranilno vrednost ter poiskali recepture za izdelavo preprostih, okusnih, a zdravih slaščic in pekovskih izdelkov.
Svoje izdelke (plakate, jedi, izdelke iz žit) so dijaki v petek, 8. 10. 2010, predstavili na stojnicah, ki je bila odprta za javnost. Izvedli smo tudi zaključno prireditev s kvizom. Razredi so tekmovali za najboljšo stojnico, dijaki pa za najboljšega poznavalca žit. Na razstavi so bili na ogled tudi izdelki, ki so jih izdelali na seminarju za slaščičarje, ki se je istočasno izvajal na naši šoli.
Apolonija Lipovšek, ICP Maribor, Srednja šola za prehrano in živilstvo