Odgovorno s hrano

TEHNIŠKI DAN

Dodano: 2012-12-04 12:24:53
Kako nuditi prvo pomoč?
Na OŠ Jurija Vege smo izvedli teden zbiranja starega papirja, ki se je zaključil s tehniškim dnevom, na katerem smo se naučili marsikaj o prometni varnosti, delu policistov, gasilcev...

Kljub slabi vremenski napovedi se delavci šole niso premislili pri izvedbi načrtovanega tehniškega dneva v šolskem letu 2012/13. Že ves teden (8. do 12. oktober) so učenci zbirali star papir in znova v akciji dosegli rekord. Zbrali smo več kot 34 ton starega papirja.  Zmagovalci smo vsi, ki smo končno doumeli, da je živeti trajnostno v sožitju in v možnostih, ki jih nudi naš planet. Zavedanje, da mora vsak opraviti prvi najmanjši korak in ga vse večkrat in vse bolj vztrajno ponavljati, da bi dosegli skupni cilj – ohraniti planet.

Tudi petkov cilj za dan zaščite in reševanja je bil presežen. Dan smo začeli z razmislekom o tem, kje se v šoli počutimo ne varne, ogrožene, nato pa izdelali v vsakem oddelku akcijski načrt za droben korak, ki ga lahko opravi vsak učenec sam, skupaj pa bomo dosegli velik premik v medosebnih odnosih. Zanimivo je, da učenci vedo, kje so nevarnosti (guganje na stolu, tekanje po hodnikih, prerivanje po stopnicah …) in tudi znajo najti akcijo, ki bi nevarnost vsaj omilila, če ne že odpravila. Čez dan so obiskali šest dejavnosti po vnaprej določenem urniku (usposobiti kolo, vožnja na poligonu s kolesom ali skirojem, računalniška simulacija vožnje po avtocesti, ogled kratkih humornih filmov na temo zaščite, predstavitev gasilcev in gasilskega doma, policije, prva pomoč …). Učenci so v evalvacijskih anketah izrazili, da so se ta dan počutili odločno ali dobro (98%), izbrali za najboljšo dejavnost gasilce in policijo, o idejah za prihodnje leto pa bomo malo skrivnostni. Odlične so in tudi izvedljive. Pohvalili so tudi bivanje na prostem, celo malica zunaj jim je bolj teknila. Učenci so poleg redne malice imeli ves dan na voljo mleko in sadje v okviru sheme šolskega mleka in sadja.

Dan smo izvajali delavci šole in zunanji sodelavci. Delovali smo kot prepričljiva ekipa in ugotovili, da zmoremo z majhnim vložkom doseči velike premike. Vsem zunanjim sodelavcem se še posebej zahvaljujemo za odprtost, zainteresiranost in pripravljenost, da sodelujemo v korist mladih.

 

Betka Gorjup Skok in Nada Osolnik,
OŠ Jurija Vege Moravče

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL