Odgovorno s hrano

SAMI SKRBIMO ZA ČISTO IN UREJENO OKOLJE

Dodano: 2013-05-06 11:19:38
V našem vrtcu otroke navajamo na skrb za urejeno in čisto okolje. Vzpodbujamo jih, da pri tem sami aktivno sodelujejo, da spoznajo, da smo za čisto okolje odgovorni sami.

V aprilu smo izvedli obsežnejšo čistilno akcijo, kjer smo očistili dvorišče, igrišče in bližnjo okolico vrtca. Otroci so aktivno sodelovali: pobirali so suhe vejice od dreves, grabili po igrišču, pometali, odstranjevali plevel, pobirali smeti.  Vključeni so bili vsi otroci iz enote v starosti od 3-6 let. Vsak je po svojih močeh pomagal. Ob tem so razvijali svojo ekološko občutljivost za ekološko problematiko.
Sicer pa skozi vso leto otroci pomagajo pri urejanju okolja; pozimi pomagajo čistiti sneg (po svojih zmožnostih), ob vsaki košnji igrišča grabijo travo, jo s samokolnicami odvažajo na kompostnik, vsaki dan pometajo okoli peskovnika, skrbijo za svoje zeliščne in druge gredice na igrišču, svoje posvojeno drevo (grabijo listje, pobirajo suhe vejice…).

Tako pridobivajo tudi delovne navade, vztrajnost, medsebojno pomoč in občutek zadovoljstva, ker živijo v čistem in urejenem okolju.

Pri vsem tem smo otrokom prvi in najpomembnejši vzor starši in strokovni delavci v vrtcu.


Dragica Mrkša,
Vrtec Rogaška Slatina



 

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL