Odgovorno s hrano

EKOTEDEN: »ŠTAFETA SEMEN«

Dodano: 2013-05-09 10:28:30
S pomočjo staršev so nastajali
Z veseljem in hkrati z veliko odgovornostjo za ohranitev avtohtonih vrst zelenjave, smo sprejeli izziv dogodka Štafeta semen.

Naši cilji s področja samooskrbe in spoznavanja  pomena pridelave zelenjave z lastnega vrta, so obrodili sadove. Sadili in sejali smo v ekotednu in še v naslednjih dneh, saj so otroci s pomočjo staršev prinesli res veliko vrst semen domače zelenjave. V rožni vrtiček na igrišču smo posejali zelenjavo in tako poskrbeli za mešan posevek, kar omogoča bujnejšo  rast rastlin. Kar smo sejali v lončke in korita smo lahko opazovali in ugotavljali, katera zelenjava vzklije najprej in primerjali rast rastlin v prostoru in zunaj njega. Ugotovitve otrok smo sproti beležili in uredili v tabelah in otroški slikanici. Otroci so prinašali v vrtec knjige, slikanice na temo vrtnarjenje in na tak način pridobivali še več informacij o vzgoji zelenjave. Med oddelki smo organizirali izmenjavo semen, ta pa je stekla tudi med otroci in starši. Lončke s posejano zelenjavo so otroci odnesli domov, kjer so skupaj s starši poskrbeli za presaditev rastlin.

Vtisi otrok, staršev in vzgojiteljic so pozitivni in hkrati navdušujoči ob spoznanju, da se vsakdanje življenje otrok v vrtcu prepleta na način, da skrbimo za lastno zdravje, se učimo o naravi, z njo živimo in v  njej uživamo. 


Virginija Kristl,
Vrtec Pobrežje, enota MOJCA

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL