Odgovorno s hrano

Na POŠ Grajena smo zbirali star papir

Dodano: 2013-10-07 07:53:01
Starši so zbran papir pripeljali kar z avtomobilom
Vsak začetek šolskega leta je na naši šoli povezan z akcijo zbiranja starega papirja. Tudi v letošnjem letu smo nadaljevali s to tradicijo.

 Papir ima to dobro lastnost, da ga je mogoče reciklirati. Pravijo, da je vsak list papirja mogoče reciklirati kar sedemkrat. Če bi po vsem svetu reciklirali le polovico razpoložljivega odpadnega papirja, bi se izognili sečnji približno 20 milijonov hektarjev gozdov na leto. Raziskovalci dokazujejo, da se z recikliranjem papirja posredno za 35 %  zmanjša onesnaženje vode, zraka pa za 74 %.  

Da bi potrdili, da našim učencem ni vseeno za naše okolje v vsakem šolskem letu izpeljemo dve akciji zbiranja starega papirja. Prvo letošnjo  smo izpeljali nekoliko prej kot običajno , v septembru namesto v oktobru. Kljub temu smo z rezultatom zadovoljni, saj smo zbrali 1140 kg papirja in s tem ohranili pri življenju najmanj 19 dreves (za 1 tono papirja je potrebno posekati 17 dreves). Ker eno drevo lahko prečisti 25 kg onesnaženega zraka v enem letu, smo mi poskrbeli za čiščenje kar 475 kg zraka.

Glede na to, da v našem kraju nimamo nobenega podjetja, nobene trgovine, še gostilne ne, je zbrana količina papirja presenetljivo velika. Ves papir so otroci prinesli od doma, nekaj pa smo prispevali tudi delavci šole. Nekateri so ga zbirali dalj časa in so ga k šoli morali pripeljati kar z avtomobilom.

 

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL