Odgovorno s hrano

Tradicionalni slovenski zajtrk tudi v Vrtcu Ljutomer

Dodano: 2013-11-25 08:10:21
Obisk čebelarja
Vrtec Ljutomer že več let sodeluje v projektu Tradicionalni slovenski zajtrk. Pomembno je, da otroke že od majhnega učimo pravilnih prehranskih navad. V sklopu tega projekta smo si tudi letos zastavili cilj, da otrokom približamo pomen in koristi oskrb

Pomembno je, da otroke že od majhnega učimo pravilnih prehranskih navad.  V sklopu projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, smo si tudi letos zastavili cilj, da otrokom približamo pomen in koristi oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja, torej hrano, pridelano na bližnjih kmetijah in čebelarstvih. Obiskal nas je lokalni čebelar, nas podučil o pridelavi medu ter poudaril zdravilne učinke uživanja le-tega. Otroci so razvajali svoje brbončice  v okušanju različnih vrst medu. Kar nekaj jih je bilo mnenja, da je slajši od drugih slaščic. Ogledali smo si tudi kmetijo, spoznali, kako deluje domača mlekarna, poskusili domače, sveže mleko. Kmetica nam ga je nekaj podarila. Mleko smo v vrtcu pustili mirovati. Na površini je nastala plast smetane iz katere smo potem pridobili maslo. Bilo je odlično na črnem kruhu. Podobno kot sladko smetano smo pridobili tudi kislo, le da smo posneli smetano iz kislega mleka. Otroci so spoznali, da iz mleka lahko dobimo kislo mleko, če ga pustimo nekaj časa mirovati na toplem. Njihovi obrazi so izražali radovednost, ko so ga poskušali. Iz domače, pirine moke, smo spekli žemljice. Otroci so  gnetli testo in ga polni pričakovanja oblikovali v žemljice. V vrtcu je dišalo po domačem. Pomembno živilo so tudi jabolka, ki jih v vrtcu jemo dnevno. Otroci so v  vrtec prinesli domača jabolka, iz katerih smo iztisnili svež, vitaminski napitek. Ker smo imeli jabolk v izobilju, smo se odločili, da pripravimo jabolčni zavitek, sladico, ki je prav tako tradicionalna. Ker je pomembno sporočilo tega projekta prav tako skrb za zdravje, smo ta zavitek sladkali samo z medom. Otroci in vzgojiteljice smo se strinjali, da ne bi mogel biti boljši. Zadnji dan v tednu, v petek, smo v slogu pregovora »zajtrkuj kot kralj« skrbno pogrnili mizo in uživali v tradicionalnih, domačih dobrotah -  črnem kruhu, maslu, medu, mleku in jabolkih,  kot so to počeli že veliko let nazaj. Ni se treba bati za prihodnost tradicionalnega, slovenskega zajtrka, saj ga otroci obožujejo. Poskrbimo le,  da bo domače…

 

Anja Balažic, dipl. vzgojiteljica pred. otrok

Predstavili smo izdelke, ki spadajo k tradicionalnemu zajtrku
Pirine žemljice so bile zelo slastne
Kroglice iz testa že vzhajajo za žemljice
Pripravljamo sok iz domačih jabolk
Kaj je nastalo iz mleka tretji dan
Uživamo ob dobrotah tradicionalnega zajtrka
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL