Odgovorno s hrano

ČAROBNI GOZD

Dodano: 2013-11-27 07:56:06
Palček nam sporoča...
Čar in skrivnosti gozda so odkrivali otroci vrtca Otona Župančiča Slovenska Bistrica, enota Makole.

 

V mesecu novembru smo z otroki raziskovali gozd na nekoliko drugačen način. Pri tem so nam pomagali palčki, ki živijo v gozdu.

Pred začetkom raziskovanja sva otroke odpeljali ob rob gozda, kjer jih je čakal palček s sporočilom in gozdna postelja. Po njegovih navodilih smo se ulegli nanjo in prisluhnili šepetu drevesnih krošenj in bližnjem potoku.

Naslednji dan smo v gozdu hodili po markirani poti, kjer so otroci našli palčke ob drevesih. Vsak se je poimenoval po tistem drevesu, kjer je stanoval ( palček Hrast, Kostanj, Želod, Žir, palčica Breza, Smreka, Bukev). Pri sebi so imeli pismo, ki smo ga skupaj prebrali. Vsak palček nam je povedal nekaj zanimivosti o svojem drevesu in nam dal kakšno nalogo: prisluhniti drevesu, pobožati deblo, iskati liste in plodove, opazovati razlike med listi in drevesi,...

V naslednjih dneh smo obiskali gozdni gaj, kjer je znana posebna energija. V gaju smo našli lisičji dom, se preizkušali v ravnotežju in premagovanju ovir, prisluhnili šelestenju listja, okušali smolo. Na najbolj energijski točki smo se postavili v krog in z zaprtimi očmi pošiljali svojo energijo drug drugemu s stiskom rok.

Palčki so nam dovolili, da jih čez zimo odnesemo v igralnico, ter jim tam nudimo začasno domovanje do pomladi, ko se bodo zopet vrnili v gozd. Seveda smo s seboj odnesli tudi veliko gozdnega materiala, s katerim smo gradili, se igrali in šteli v jutranjem krogu.

Gozd smo opazovali še vse naslednje dni, si tam izbrali vsak svoje drevo, mu prisluhnili, ga poimenovali, označili in naredili frottage.

Otroci so tako s pomočjo palčkov veliko hitreje usvojili imena dreves in plodov, si zapomnili lastnosti dreves, njihove zdravilne učinkovine.

Usvojili so način obnašanja v gozdu, zavedanje, da je drevo živo, nam pomaga, nas pomirja. In navsezadnje, če ne bi bilo gozdov, ne bi bilo življenja.

Gozd so raziskovali otroci skupine 3-5 let z vzgojiteljicama Katjo Kovačič in Ireno Kamenšek.


Objeli in prisluhnili smo svojemu drevesu
Štetje s palčki
Gozdna postelja
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL