Odgovorno s hrano

Tradicionalni slovenski zajtrk

Dodano: 2013-12-16 08:16:37
Začnimo dan z zajtrkom
OŠ Turnišče

Tudi v šolskem letu 2013/2014  smo se na OŠ Turnišče aktivno vključili v TSZ, ki je potekal v petek dne, 15. 11. 2013. Ob tej priložnosti so nas obiskali g. Branko Dominko - čebelar, g. Alojz Vuk - kmetovalec in pridelovalec mleka iz kmetije Dravec - Vuk in ga. Emilija Jeneš - proizvajalka peke kruha na tradicionalen način na kmetiji kot dopolnilna dejavnost, od zrna do končnega produkta.

Učenci so z velikim zanimanjem prisluhnili prisotnim gostom in tako podrobneje spoznali poklic in delovni dan kmetovalca, čebelarja in peko kruha kot dopolnilno dejavnost na kmetiji. Potrdilo se je dejstvo, da je potrebno umno kmetovanje in ob tem široko znanje in poznavanje ekologije, če si kmet ali pa čebelar. Čebelice so v prvi vrsti pomembne opraševalke, poleg tega pa nam dajejo številne proizvode; poleg različnih vrst medu, tudi propolis, cvetni prah, matični mleček ali pa se čebelar ukvarja tako kot g. Branko tudi še s proizvodnjo matic. Tako srečanje je potrdilo, da si tovrstnih znanj in druženj želimo tudi v prihodnje.

Vsem gostom se najlepše zahvaljujemo, ker so bili pripravljeni preživeti petkov dopoldne z nami. Posebna zahvala pa velja donatorjem medu: Branku Dominku in Jožetu Herbaju iz Nedelice, Alojzu Čičku iz Renkovec in Juretu Tikviču iz Črenšovec. 

Jejmo zjutraj kot kralji!
Ga. Emilija Jeneš v razgovoru z učenci
g. Branko Dominko, čebelar predstavlja pomen čebelic za naravo
Učenci so predhodno izvedli anketo o uživanju zajtrka med turniškimi osnovnošolci
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL