Odgovorno s hrano

Učenci POŠ Ponikva pri Žalcu zbrali za hiško v Burundiju

Dodano: 2013-12-18 07:50:12
Simbolična predaja čeka za 570 evrov
Na dobrodelni prireditvi smo učenci in učiteljice POŠ Ponikva pri Žalcu zbrali denar za pomoč družini v Burundiju. Denar smo na prireditvi tudi predali predstavnici društva Adra, Maji Ahac.

Podružnična osnovna šola Ponikva pri Žalcu je majhna podeželska šola, ki jo v letošnjem šolskem letu obiskuje 55 učencev od 1. do 5. razreda. V septembru je praznovala svoj 6. rojstni dan in je zares prijetna, sodobno opremljena šola. Kar velik del nadstandardne opreme smo si učenci z učiteljicami prislužili sami, saj že nekaj let zapored v mesecu decembru pripravimo dobrodelni koncert z bazarjem, ki se ga krajani vasi Ponikva v velikem številu udeležijo. Skupaj z našimi učiteljicami se zavedamo, da vsem otrokom ni tako lepo kot nam, zato zadnja leta del zbranih sredstev namenimo tudi drugim. Tako smo lani decembra pridno zbirali igračke, jih na koncertu predali Humanitarnemu društvu Adra Slovenija in tako nekaterim otrokom pomagali do brezplačnih počitnic. Letos pa smo se odločili, da se priključimo še enemu projektu Humanitarnega društva Adra in del izkupička z letošnjega dobrodelnega koncerta namenimo izgradnji hiške v Burundiju. 

V ta namen smo na hodniku šole pripravili razstavo, ki vse nas in naše obiskovalce že ob vstopu v šolo popelje v povsem drugačen svet. O Afriki lahko beremo ali slišimo na televiziji, najboljše pa je, če lahko kaj izvemo iz prve roke. Zato smo v sredo, 4. decembra v svojo šolo povabili gosta Grega Česnika, ki nam je ob slikah zelo nazorno in zanimivo predstavil Afriko, še posebej Burundi. Dobro uro smo vsi zbrani odprtih ust in ušes poslušali in se čudili. Izvedeli smo, da v Burundiju živijo črnčki. Vedno so veseli, čeprav nimajo denarja, pa še vseeno jim je, kako so oblečeni. Vsi, punčke in fantki, imajo kratke lase. In vsi imajo podobne obraze. Črnčki se umivajo v umazanem jezeru. Na slikah smo videli svoje vrstnike, ki imajo napihnjene trebuščke, ker so lačni in zaradi lakote pogosto jedo zemljo. Težko je razumeti, da v današnjem času nekje živijo otroci, ki v hiši nimajo vode in se zato umivajo v umazani reki. Da so nekje otroci, ki spijo na tleh in zvečer ne gledajo televizije. Mi imamo doma polne sobe igrač in kar nismo mogli verjeti, da jih otroci v Afriki sploh ne poznajo. Gospod Grega nam je povedal tudi resnično zgodbo, ki se mu je zgodila na enem od obiskov. Gospod Grega in njegov šofer sta pripeljala veliko plišastih igrač, da bi jih razdelila otrokom, ker jih oni nimajo. Grega je šoferju rekel, naj si izbere eno igračko in jo nese svojemu sinu. Izbral je plišastega psička in mu ga dal. Ta otrok pa je začel jokati, ker je mislil, da je ta psiček pravi in da ga bo ugriznil. Ko smo videli in slišali vse to, smo bili še bolj prepričani, da si želimo pomagati družinam v Burundiju.

Tako smo v nedeljo, 15. decembra učenci in učiteljice POŠ Ponikva pri Žalcu izpeljali še en dobrodelni koncert z božičnim bazarjem, ki je v vseh teh letih postal že kar zvezda stalnica v naši vasi. Obiskovalci so bili na tokratnem koncertu deležni lepih misli, prijetnih zimskih melodij in prijaznega nasmeha. V dneh, ki prihajajo, pa bodo z našimi izdelki lahko v svojih domovih pričarali praznično vzdušje. Prižgali smo lučke v srcih vseh prisotnih, še posebej pa smo veseli, da bodo naše lučke zasijale tudi na drugem delu sveta, v črni Afriki. S 570 evri, ki smo jih ponosno predali predsednici Humanitarnega društva Adra, Maji Ahac, bomo družini v Burundiju omogočili nov začetek. Za ta denar dobi družina hiško s pločevinasto streho, šolske potrebščine in šolske uniforme za otroke, 10 kg semen in nekaj sadik sadnih dreves.

Mesec december je mesec obdarovanj, čas za sanje, čas za upanje in čas za ljubezen. Učenci in učiteljice POŠ Ponikva pri Žalcu smo zato svoje darilo letos poslali v Burundi!

 

Tilen Jezernik, Lea Cokan, Sara Jelen, učiteljica Tanja Vasle POŠ Ponikva pri Žalcu

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL