Odgovorno s hrano

INTEGRIRANA PRIDELAVA ZELENJAVE

Dodano: 2014-04-28 12:06:03
Izraz integrirana pridelava si mnogi ljudje razlagajo čisto drugače kot v resnici sploh pomeni.

Integrirana zelenjava je pridelana na drugačen način kot navadna zelenjava – škropljena je s čim manj škropivi, pa vendar z določenimi mora biti, ta pa so okolju prijazna. Pri pridelavi integrirane zelenjave je gnojenja precej manj, prisoten je strokovni nadzor, kmetje morajo biti izobraženi, vsi ukrepi pri obdelavi tal morajo biti usmerjeni v ohranjanje ali izboljšanje rodovitnosti in strukture tal.
Najbolj znana pridelka na Ptujskem polju sta Ptujski luk in Ptujski (jesenski in spomladanski) česen, ki imata značilen vonj in barvo.
Jej zdravo – jej integrirano zelenjavo! 

Kmetija Leben  (po domače Gečova kmetija)

Ptujsko polje je področje, kjer leži veliko kmetij, ki se ukvarjajo z različnimi dejavnostmi kot sta poljedelstvo in živinoreja, ki sta hkrati tudi (poleg vinogradništva) najbolj razširjeni kmetijski panogi tukaj okrog.
Pod drobnogled smo vzeli Kmetijo Leben, katere lastnik Slavko Leben nam je povedal: » Naša kmetija leži v Moškanjcih v spodnjem delu Ptujskega polja, med obronki Slovenskih goric in Haloz. Ne daleč stran od nas teče tudi reka Drava, katero »izkoriščamo« za namakanje njiv.
Začetki naše kmetije segajo v (približno) leto 1860; v čas mojega prapradedka. Na kmetiji smo nekoč imeli: svinje, krave, bike, kokoši, race, goske in konje, ki v tistih časih niso manjkali na nobeni kmetiji. Imeli smo tudi njive, ki so naša last še dandanes. V zadnjih letih imamo največ prašičev, zraven živinoreje pa se ukvarjamo tudi s poljedelstvom.
Kmetijstvo je zelo pomembna življenjska dejavnost, brez katere bi zelo težko preživeli – brez kmetijstva ni hrane.«

Sara Leben, 8. a
OŠ Gorišnica 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL