Odgovorno s hrano

Tudi otroci iz skupine Barvice ločujejo odpadke

Dodano: 2014-05-23 08:31:05
ogled sortirne linije
V skupini Barvice iz Vrtca pri OŠ Adama Bohoriča Brestanica smo v tem mesecu dali velik poudarek ločevanju odpadkov in na to temo izvedli kar nekaj dejavnosti.

Nova zgodba: Jaka pomaga naravi je otroke spodbudila k želji, da čimbolje spoznajo odpadke. S sodelavko sva poskrbeli za veliko različnih odpadkov, ki smo jih razvrstili v posode različnih barv, takšnih, kot so zabojniki. nato smo se odpravili na ekološki otok pri šoli in odpadke razvrstili v čisto prave zabojnike. Ko sem otroke vprašala, kdo in kam bo odpeljal te odpadke, so vedeli, da jih pride iskat smetarski tovornjak, niso pa vedeli, kam jih odpelje. Zato smo se odpravili na ogled Centra za ravnanje z odpadki v Spodnjem Staarem Gradu, katerega upravlja Kostak Krško.

Otroci so bili navdušeni nad vsemi delovnimi stroji, tovornjaki, kupi smeti ... razkazali pa so nam tudi novo sortirno linijo, ki ločuje odpadke. ogledu pa so se nam pridružili tudi otroci iz skupine Gumbkov.

Ob tako velikih kupih smeti smo se res vsi zamislili, kako pomembno je ločevanje odpadkov. V naši skupini pa se zavedamo, kako pomembno je recikliranje odpadkov in njihova ponovna uporaba. Nekatere smo lahko uporabili še za nadaljnje likovno ustvarjanje. Naši otroci so bili zelo ustvarjalni pri izdelovanju gradov, gledališč, različnih živali ...

Medse pa smo povabili tudi babico Lenko, ki nam je prikazala recikliranje papirja. Z njeno pomočjo smo izdelali čisto pravi papir, iz katerega so kasneje nastali raznolike risbe.

 

Tatjana Kukovičič

prikaz raztovarjanja zabojnika
razvrščanje odpadkov iz sortirne linije
recikliranje papirja
izdelovanje novega papirja
razvrpčanje odpadkov v skupini Barvice
izdelek iz odpadnega materiala
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL