Odgovorno s hrano

PRAVLJICA ZA OTROŠKE SANJE – POGOZDOVANJE

Dodano: 2015-02-09 08:21:17
Posadili smo drevo JEREBIKO

Malčki vrtca Morje Lucija so že večkrat zasadili različna sadna drevesa, zanje skrbeli, jih opazovali skozi vse letne čase, beležili njihovo rast ter spreminjanje. Tokrat pa smo zasadili drevo z drugim namenom. Pridružili smo se projektu »PRAVLJICA ZA OTROŠKE SANJE – POGOZDOVANJE«, kjer smo iz drevesnice Omorika  prejeli  drevo jerebiko v velikosti 1,5m.

Surova jerebikina semena so rahlo strupena. Povzročijo lahko krče ter lažje prebavne motnje. Zaradi tega  smo se odločili, da ga zasadimo v Sončnem parku. Ob tej priložnosti smo se z otroki pogovarjali o vsestranskosti uporabe jerebikinega ploda, ki dozori jeseni in je oranžno rdeče barve. Iz teh plodov lahko skuhamo marmelado ali jih kandiramo. Bogati so z vitaminoma C in A, so pa tudi zimska hrana prostoživečim pticam, na pomlad pa bodo dobra paša čebelam.

Drevo smo zasadili s pomočjo službe Okolja Piran, otroci pa so  pomagali z lopatkami zagrniti korenine. Drevesu smo postavili tudi oporo, da bo raslo pokončno. Skupaj smo ugotovili, da drevo za rast potrebuje, ustrezno gnojilo, zemljo, vodo ter sonce. Drevesu smo, tako kot znamo le mi, tudi zapeli.

Današnji dan je le eden med mnogimi, ko strokovni delavci iščemo, kako že majhnim otrokom privzgojiti čut do narave in jih seznaniti s pomenom dreves za nas in naš planet, saj vemo, da se s takšnimi pristopi  poraja odnos katerega otrok ponese seboj v življenje. Zasajeno drevo jerebika, ki bo raslo sredi parka bo  otroke spominjalo na ta čarobni trenutek, kateremu so tudi sami prisostvovali in upamo, da tovrstno izkušnjo še kdaj ponovimo skupaj z Okoljem Piran..

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL