Odgovorno s hrano

Z NAJVEČ EKOZNANJA O ENERGIJI NA ZALOGO SE PONAŠAJO DIJAKI IZ LJUBLJANE, RUŠ IN MARIBORA

Dodano: 2015-04-17 09:38:20
V torek, 10. marca 2015, je na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Celju potekalo državno tekmovanje v ekoznanju srednješolcev. Sodelovalo je 223 dijakov s 45 srednjih šol.



 

Danes je v Celju potekalo državno tekmovanje v ekoznanju slovenskih srednješolcev. Sodelovalo je 223 dijakov s 45 srednjih šol iz programa Ekošola in drugih srednjih šol, ki so se prijavile na tekmovanje. V kategoriji srednjega poklicnega izobraževanja je zmagal Matej Dolar z Srednje lesarske šole iz  Ljubljane, v kategoriji srednjega strokovnega in poklicno-tehničnega izobraževanja je zmagal Matej Križanec z Gimnazije in srednje kemijske šole  iz Ruš, ter Anica Ficko s Prve Gimnazije Maribor v kategoriji  strokovne in splošne gimnazije. – Projekt je podprl tudi predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor.  

Dijaki treh srednješolskih izobraževalnih programov so letos reševali testna vprašanja s krovnim naslovom Energija na zalogo. Združeval je tri povezane teme: življenje in delo čebel ter njihovo energijo, ki jo dajejo človeku in okolju, energijo iz gozda, ki jo dobivamo iz lesa in kisika ter vire energije in njihovo prekomerno izkoriščanje ter varčevanje.

Podpora predsednika Republike Slovenije
Podporo programu Ekošola in državnemu tekmovanju v Ekokvizu za srednje šole je izkazal tudi predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor, ki je programu Ekošola predal sadiko lipe, s katero je Čebelarska zveza Slovenije pričela vseslovensko akcijo »Človek posadi, čebela opraši«. S tem je izkazal podporo sajenju slovenskih medovitih rastlin in izvajanju okoljskih vsebin ter udejanjanju trajnostnega razvoja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah v Sloveniji.

Šolsko tekmovanje je potekalo 4. februarja 2015 , ki se ga je udeležilo 2.500 dijakov iz 47 srednjih šol. Dijaki so reševali naloge različnih tipov - test na treh ravneh izobraževanja (SPI, SSI in PTI ter strokovne in splošne gimnazije). Dosegli so lahko največ 30 točk, dodatno 31. vprašanje je ocenjevala strokovna komisija, če so dijaki dosegli enako število točk. Dodatno vprašanje se je razlikovalo glede na raven izobraževanja.

V času trajanja državnega tekmovanja je potekalo predavanje mag. Mojce Drevenšek, ki je predstavila 
poslanstvo mednarodnega projekta EN-LITE. Namenjen je krepitvi ozaveščenosti o energetski pismenosti med  mladimi in drugimi deležniki. V okviru predavanja je predstavila tudi sedem osnovnih načel in temeljnih usmeritev za izobraževanje o energiji. Načela so podrobneje predstavljena v priročniku Energetska pismenost, ki je dostopen na spletni strani www.en-lite.si

 

 

Kategorija SPI

1. mesto     Matej Dolar    ŠCL - Srednja lesarska šola 25 točk
2. mesto Žan Žlebnik   ŠC Celje - SŠ za storitvene dejavnosti in logistiko Celje 24 točk
3. mesto Evelyn Vuk IC Piramida Maribor - SŠ za prehrano in živilstvo 24 točk

Kategorija SSI/PTI

1. mesto   Matej Križanec Gimnazija in srednja kemijska šola Ruše 30 točk
2. mesto Nik Dobnikar SGGOŠ Ljubljana 29 točk
3. mesto Edi Oblak ŠC Kranj 26 točk

Kategorija GIM

1. mesto    Anica Ficko Prva gimnazija Maribor 29 točk
2. mesto Sara Trstenjak Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer 28 točk
3. mesto Nadja Strle   Gimnazija Litija 28 točk

REZULTATI DRŽAVNEGA TEKMOVANJA 2015

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL