Odgovorno s hrano

Zeliščni vrt in Tinkina hišica v Vrtcu Velenje

Dodano: 2015-04-21 10:16:30
Odstranjevanje prodnikov s trave
Prišel je čas, ko je potrebno urediti okolico in poskrbeti za vrtove.

V Vrtcu Velenje, v enoti Tinkara, nas je obiskal zmajček Jurček in nam naložil nekaj nalog: ureditev dvorišča, zeliščnega vrta in Tinkino hišico.

Z veliko vnemo, smo se lotili dela. Najprej smo pobrali vejice na dvorišču in pograbili listje. Poskrbeli smo za prodnike, ki so nam pobegnili izpod igral na travo. Stare in poškodovane lonce smo zamenjali z novimi in jih okrasili. Presadili smo že obstoječe rastline v novo zemljo. Nekaj zelišč pa je bilo potrebno posejati.

Obiskali smo Vrtnarski center PUP, kjer smo dobili nekaj rastlin in semen. Vrtnarka nam je pokazala kako pravilno sejemo in sadimo. Dobili smo tudi lončke, ki smo jih očistili in okrasili. Vsak otrok je vanj posejal seme rož, ki si jih je izbral. Semena so prispevali tudi starši otrok.

Sadike rož pa smo posadili v korita ob Tinkini hišici. Tudi to smo počistili, pometli, na stene pa obesili slike hiš, ki so jih narisali otroci različne starosti.

Vzporedno so nastajali tudi plakati, na katerih so bili motivi iz plastičnih zamaškov.

Otroci so vsa dela opravljali z velikim navdušenjem in vztrajnostjo. Postavili smo piktograme z dogovorjenimi pravili načega dvorišča.

S pomočjo hišnika, smo postavili tudi instalacijo z različnimi odpadnimi predmeti, na katerih bodo otroci preizkušali različne zvoke.

Sedaj pridno zalivamo, opazujemo rast in čakamo, da jih presadimo na prosto in začeli uporabljati zelišča. Drobnjak smo že poskusili v skuti. Mmmm, kako je bila dobra!

 

Zdenka Matjaž

Vrtec Velenje, enota Tinkara

Krasitev lončkov
Sejanje
Saditev
Zalivanje
Obisk Vrtnarskega centra PUP
Grabljenje listja s trave
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL