Odgovorno s hrano

V VRTCU STOPIČE RADI DELUJEMO EKO

Dodano: 2015-07-10 12:39:14
Ena izmed strategij, ki jih uresničujemo na celotni ravni našega vrtca, je tudi vzgajanje za okoljsko odgovornost.

Vse bolj se namreč zavedamo moralne odgovornosti do okolja, zato v vseh skupinah preko različnih dejavnosti razvijamo spoštljiv in odgovoren odnos do narave. Eden izmed najpomembnejših korakov pri reševanju problema obremenjevanja okolja je gotovo ločeno zbiranje odpadkov, zato poskušamo o teh ekoloških vsebinah otroke ozavestiti že v predšolskem obdobju. V našem vrtcu se preko celega leta tej tematiki posvečamo tako, da zbiramo plastične pokrovčke, baterije in kartuše, v sodelovanju z OŠ izvajamo zbiralne akcije starega papirja, ločujemo biološke odpadke in papir, zbiramo različen odpadni material (jogurtove lončke, papirnate tulce ...).

Poleg tega otroke navajamo na varčevanje z energijo in gospodarno ravnanje z vodo, s čimer lahko veliko prihranimo, hkrati pa skrbimo tudi za okolje.

S tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki smo ga pripravili novembra, smo razvijali pozitiven odnos do domače hrane in kulturno obnašanje pri uživanju hrane ter poudarjali pomembnost zajtrka, kot najpomembnejšega obroka dneva. Ob Evropskem tednu zmanjševanja količine odpadkov, katerega poudarek je bil na zmanjševanju odpadkov hrane, pa smo se trudili, da bi zavrgli čim manj hrane.

Novembra smo izdelali EKO smreko in tako sodelovali v nagradnem natečaju "Deluj Eko, ohrani čebelo in smreko", ki sta ga pripravila Medex d.o.o. in Hofer d.o.o. Smreko smo okrasili z naravnim in odpadnim materialom ter jo razstavili v igralnici, kjer je ostala vse do januarja.

V decembru smo se odzvali dobrodelni akciji "Bodi prijatelj okolja", ki je potekala pod okriljem Ekošole, v sodelovanju s podjetjem Interseroh, zbiranje in predelava odpadnih surovin d.o.o.. V akciji smo zbrali veliko količino oblačil in obutve (otroških in odraslih) in s tem prispevali k zmanjšanju odloženega tekstila ter hkrati zmanjšani obremenjenosti okolja. S sodelovanjem v tem projektu smo želeli pokazati, da spodbujamo zbiranje, recikliranje in ponovno uporabo tekstila in obutve.

V starejših skupinah skozi celo leto poteka tudi EKO bralna značka. V skupini Miške smo se letos še posebej posvetili dvema zgodbama. Po skupnemu branju zgodbe Rožnati avtobus smo iz odpadnih zabojev izdelali skoraj čisto pravi avtobus, v katerega je lahko sedla polovica otrok. Veselje otrok ob končnem izdelku je bilo nepopisno. Po branju zgodbe Kdo je napravil Vidku srajčico, pa smo iz odpadnega blaga sešili Vidka ter ga z namenom sodelovanja v Unicefovem projektu »Punčke iz cunj« poslali na Unicef v Ljubljani. Temeljni namen tega projekta je zbiranje sredstev za cepljenje otrok proti šestim nalezljivim otroškim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus) v državah v razvoju. Že po dveh dneh smo iz Unicefa prejeli elektronsko sporočilo, da je naš Videk posvojen (kasneje pa smo se razveselili tudi pisma posvojiteljice). S posvojitvijo smo prispevali 20 evrov, kar zadostuje znesku cepiva za enega otroka. Poleg zgodb smo brali tudi članke z omenjeno tematiko. Ob zaključku bralne značke smo se učencem PŠ Dolž in našim najmlajšim Piščančkom predstavili z EKO modno revijo, otroci pa so ob tej priložnosti prejeli tudi priznanja za sodelovanje v EKO bralni znački.

V okviru projekta Slovenske Karitas »Živi preprosto in solidarno – v smeri podnebne pravičnosti« bomo v tem mesecu izvedli "Tek podnebne solidarnosti" v solidarnosti do ljudi v revnejših državah, predvsem v Afriki, ki jih posledice podnebnih sprememb najbolj prizadenejo.

Poleg dejavnosti, ki smo jih izvajali tekom leta, smo otroci in vzgojiteljici skupine Miške, enota Dolž, tej tematiki posvetili posebno pozornost prav v mesecu aprilu. V sodelovanju s starši smo zbirali star papir, zamaške in baterije, izvedli smo čistilno akcijo, v sklopu katere smo skupaj z vzgojiteljicami in otroci iz skupine Piščančki uredili in očistili  okolico vrtca in šole ter uredili cvetlične gredice, seznanili smo se, kako in kam pravilno odlagamo odpadke, kdo in kam jih odvaža ... V sodelovanju s Komunalo Novo mesto smo si ogledali praznjenje zabojnikov za steklo in papir ter z očetom, zaposlenim v tamkajšnjem podjetju, izvedli delavnico na temo ločevanja odpadkov.

Ogledali smo si tudi kratek film, ki nazorno prikazuje  recikliranje in predelavo odpadkov; pretopitev plastike in papirja. Veliko smo se pogovarjali o tem, da lahko odpadke ponovno uporabimo, zato smo iz njih tudi ustvarjali. S predstavnicama Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev smo izdelovali netopirje, ki so jih otroci kasneje uporabili kot zamaškojede, v katerih so v vrtec prinašali plastične zamaške. Poleg tega smo izdelovali modne kreacije, ki so jih sestavljala oblačila in modni dodatki, s katerimi smo se predstavili na prireditvi ob Dnevu zemlje, ki je potekala na Glavnem trgu v Novem mestu. V sklopu UHU-jevega kreativnega natečaja "Ustvarite svoje drevo", pa smo iz odpadnih in naravnih materialov izdelali pomladno drevo, ki krasi naš vrtec.

Barbara Meglič

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL