Odgovorno s hrano

Udeležili smo se dneva odprtih vrat pri čebelarju Tončiju

Dodano: 2015-07-01 07:35:05
Gospod Tonči nas jepričakal pred svojim čebelnjakom.
V svoj čebelnjak nas je prijazno povabil čebelar Tonči Trbovc iz Rogaške Slatine. Vso pot smo opazovali, kdaj bomo videli čebelnjak.

Pri čebelnjaku nas je že pričakal g. Tonči. Najprej nam je predstavil čebelarjenje od začetkov do sedaj, povedal da imamo samo v Sloveniji zidane čebelnjake in kar je najbolj pomembno soodvisnost čebele in človeka. Neposredno smo opazovali  čebele pri opraševanju cvetov sadja in zelenjave v njihovem sadovnjaku in na vrtu. Tako so otroci  videli kaj delajo čebele in zakaj morajo to narediti.  Spoznali so, da z opraševanjem cvetov nastanejo tudi plodovi.
Ogledali smo si čebelnjak, opazovali panje, videli kje gredo čebele v panj. Čebelar je z dimom umiril čebele. Pokazal nam je satje, cvetni prah. Videli smo čebele v panju-delavke in tudi matico.
V čebelarski sobi nam je pokazal panjske končnice, ki še krasijo marsikateri čebelnjak, preko video projekcije smo še nazorneje spoznali življenje čebel, tudi negativne posledice za čebele skozi letne čase.  Predstavil nam je pripomočke za točenje medu, izdelke iz voska…
Z gospo Elico sta nam pripravila medeno presenečenje. Poizkusili smo njihov zares dober cvetlični med in pecivo.
V vrtcu so otroci nato podoživljali doživetja skozi risbo, besedo in izdelke. Naredili smo album, izdelali čebele - kranjsko sivko in jih podarili čebelarju.
Zahvaljujemo se našemu prijaznemu čebelarju za nazorno predstavitev in poučitev o tem, da mora vsak posameznik skrbeti za ohranjanje čebel. Mi smo o tem sedaj dobro poučeni, trudili se bomo naše znanje predajati širši okolici.
V ta namen bomo z otroki posadili na naš vrt še več rožic za  čebele, podučili starše da, ne uporabljajo škropiv, ki so za čebele nevarne, in da škropijo zvečer, ko so čebele doma - v panjih.


Dragica Mrkša, vzgojiteljica in ekokoordinatorka v Vrtcu Rogaška Slatina

Življenje čebel smo si lahko ogledali prav od blizu, v opazovalnem panju.
Spozali mo različne čebelje pridelke.
Sladek med nam je bil zelo všeč.
Naša skupna slika s čebelarjevo ženo.
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL