Odgovorno s hrano

OŠ LESIČNO USPEŠNA PRI PREDSTAVITVI EKODEJAVNOSTI IN ŠOLSKIH EKOVRTOV

Dodano: 2015-07-09 12:04:01
Slika: Sedmošolke pri predstavitvi dejavnosti ekošole na sejmu Altermed.
OŠ Lesično se kot ekošola zelo uspešno predstavlja tudi izven šolskega okoliša. V tem šolskem letu smo na stojnicah predstavljali ekodejavnosti, raziskovalno delo učencev, šolski ekovrt in izdelke učencev na kar štirih sejmih oziroma prireditvah.

Številne dejavnosti v okviru ekošole in programa šolski ekovrtvi

Kot ekošola želimo delovati in se predstavljati tudi širše. S sodelovanjem v projektu Ekošola kot način življenja se za zidovi in v okolici šole odvijajo razne aktivnosti. Kot v preteklih letih, smo tudi za šolsko leto 2014/2015 pripravili precej pester nabor najrazličnejših aktivnosti, ki smo jih izvajali tekom leta. Na šoli skrbimo za zdravo prehrano, sadimo, sejemo in vzgajamo vrtnine in zelišča na šolskem ekovrtu, ločujemo odpadke, varčujemo z vodo in energijo, zbiramo papir. V jesenski in spomladanski zbiralni akciji starega papirja se je v šolskem zabojniku nabralo za 5500 kg odpadnega papirja. Učenci so vseskozi pridno zbirali tudi izrabljene kartuše in tonerje, baterije in plastične zamaške. Na šoli pa posebno skrb namenjamo čistemu okolju ter krepitvi vrednot kot sta spoštovanje in odgovoren odnos do ljudi in okolja.

Predstavitev dejavnosti ekošole Lesično na kar štirih sejmih oziroma prireditvah

Vsako leto v oktobru sodelujemo na sejmu Praznik kozjanskega jabolka v Podsredi. Posamezni učenci in ekoreferenti so na stojnici predstavili naše delo in izdelke. Sodelovali smo tudi na sejmu Altermed v Celju. Sejem zdravega načina življenja, zdravilstva, zeliščarstva, zdrave prehrane, naravne kozmetike in okolju prijaznega bivanja so popestrile tudi stojnice ekošol in ekovrtcev s cele Slovenije. Dejavnosti ekošole Lesično so na sejmu v nedeljo, 15. marca, obiskovalcem predstavile štiri sedmošolke. Ker so narava in naravni materiali naš navdih, so obiskovalci lahko občudovali in vzeli naravna mila, ki so jih izdelali sami učenci, relief ali svetlobnico iz gline. Obiskovalcem sejma je bila zelo všeč naša predstavitev na stojnici, predvsem predstavitev raznolikih dejavnosti, komunikativnost, samozavest in sproščenost učenk ter izdelki na stojnici. Posebno pozornost smo namenili promociji projekta šolskih ekovrtov in predstavitvi Vodne učne poti Lesično - Pilštanj, ki smo jo v začetku šolskega leta izpeljali v sodelovanju s Kozjanskim parkom in podporo Občine Kozje. Z vodno učno potjo smo želeli vzpodbuditi radovedne raziskovalce, dobre opazovalce in predvsem spoštljive obiskovalce do narave.

V maju smo se predstavljali na Binkoštovanju na Pilšanju z dvema stojnicama. Ob ekodejavnostih in raziskovanem delu učencev, kjer so učenke predstavile raziskovalno nalogo Dvoživke v naši okolici - pupki ali jih poznamo?, smo na drugi stojnici predstavili glinene izdelke, punčke iz cunj in zgodbe Pilštanjskega velikana, ki so nastale v okviru festivala Turizmu pomaga lastna glava.

V mesecu juniju, ko je šlo šolsko leto že proti koncu, smo sodelovali na Festivalu ekološke prehrane v Podsredi, kjer smo obiskovalcem ponudili čemažev namaz v oljčnem olju ter čemaž v domačem jabolčnem kisu, predstavili zelišča iz šolskega ekovrta, zloženke in slikovni material. Obiskovalci so pohvalili našo udeležbo na tovrstnih dogodkih in komunikativnost učencev.

Dan odprtih vrat OŠ Lesično

Vse dejavnosti ekošole smo predstavili na Dnevu odprtih vrat, na prireditvi Šport špas - dan druženja treh generacij in zaključku ekoprojekta "Bogatimo drug drugega". Prireditve je bila 11. aprila 2015. Na ta dan smo na novo zasnovali tudi naš ekošolski vrt. Ob šolskem parkirišču je skupina učencev in staršev iz vrbovih in leskovih vej prepletla dvignjene vrtne gredice.

Po predstavitvi ekodejavnosti naše šole se je v obliki kviza v znanju pomerila še skupina učencev ekoreferentov in skupina staršev. V nadaljevanju smo ekodan izpeljali v obliki pohoda in skupnega druženja.

Drug drugega smo v tem šolskem letu bogatili s prenosom izkušenj iz starejših na mlade, strpnem odnosu do drugačnih, ekološkim ravnanjem, z vzgledom in delom na šolskem ekovrtu.

Koordinatorica ekošole:

Mateja Koprivc Polutnik

Slika: Učenca Andrej Motoh in Žan Jug z ravnateljico Ireno Krajnc in županjo Milenco Krajnc ob stojnici na Festivalu ekološke prehrane v Podsredi.
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL