Odgovorno s hrano

Zbiralna akcija OŠ Domžale za Zavetišče za zapuščene živali Horjul

Dodano: 2015-11-12 08:11:11
Psička Leila v razredu
Na OŠ Domžale smo v oktobru organizirali zbiralno akcijo za Zavetišče za zapuščene živali Horjul. V okviru zbiralne akcije so nas dvakrat obiskali tudi pasji prijatelji, ki so se na šoli odlično počutili.

ZBIRALNA AKCIJA ZA ZAVETIŠČE HORJUL NA OŠ DOMŽALE

Na OŠ Domžale smo imeli v oktobru zbiralno akcijo za Zavetišče za zapuščene živali Horjul. Zavetišče Horjul je bilo ustanovljeno leta oktobra 2005, torej natančno pred 10 leti. V zavetišču je tudi kar nekaj najdenčkov z občine Domžale. Cilj delovanja zavetišča je popolna rehabilitacija najdenih živali in oddaja le teh v nov dom. V zbiralni akciji smo zbirali mačjo in pasjo hrano ter odslužene deke in brisače. Izkupiček zbiralne akcije je bil odličen, saj smo s pasjo in mačjo hrano napolnili več škatel in prav tako z dekami in brisačami, ki bodo v mrzlem delu leta kužkom in mucam v zavetišču še kako prav prišle.

Poleg zbiralne akcije smo organizirali tudi dva »pasja« obiska. Na prvem obisku, ki je potekal pred zbiralno akcijo, je v šolo prišla psička Leila. Psička Leila je bila iz Zavetišča Horjul posvojena pred devetimi leti. Ob posvojitvi je gospa Polona Samec, ki je vodja Zavetišča Horjul povedala, da je bila Leila (takrat še Bajsa) najdena v Domžalah, kjer so jo lastniki zapustili in je nekaj dni postopala po domžalskih ulicah. Bila je prestrašena in nekoliko nezaupljiva do ljudi. Po petih letih šolanja v pasji šoli, je Leila opravila tečaj za zavetiške pse, izpit BBH ter vse štiri razrede pasje discipline Rally obedience. Tudi na šoli je Leila pokazala, da se zna lepo vesti. Na sestanku, ki je bil namenjen EKO koordinatorjem šole, je velik del ure mirno ležala pod mizo in nekateri učenci niso niti vedeli, da je poleg njih v učilnici tudi kuža. Ko sem jo poklicala je vesela pritekla in učenci so kar vriskali od navdušenja. Leila je pokazala kar nekaj trikcov in učenci, ki so želeli, so ji lahko ob koncu dali tudi priboljšek. Naslednjo uro je bila Leila prisotna pri šolski uri v oddelku 5. C. Pogovarjali smo se o odgovornem lastništvu domačih živali ter skrbi zanje. Ob koncu pa sva seveda pokazali česa se je Leila naučila v svoji šoli in pri tem zelo zabavali učence. Tudi učenci so se lahko preizkusili v obvladovanju psa ter sami z njo poizkusili nekaj osnovnih vaj, seveda v zameno za priboljšek.

V začetku novembra pa je oddelek 5. C obiskal tudi kuža z društva terapevtskih psov Tačke pomagačke. Tudi on je bil v razredu odlično razpoložen in je užival v pozornosti, ki jo je bil deležen. Gospa Jana Miklič je učencem predstavila pasje čute ter kako pse ljudje uporabljamo pri različnih poklicih. Seveda pa brez crkljanja in božanja tudi tu ni šlo.                                                        

 

Učiteljica OŠ Domžale mag. Urška Gorjan

Sproščen obisk
Izkupiček zbiralne akcije
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL