Odgovorno s hrano

Pot do prijateljevega srca

Dodano: 2016-04-04 07:40:04
Dejavnost - nizanje niti do prijateljevega srca
Natečaj »Spodbujamo prijateljstvo«, pod okriljem društva Sobivanje, nas je še globlje navdušil nad samim pomenom besede prijateljstvo, s katerim smo začeli nadgrajevati v naprej zastavljene dejavnosti na vseh področjih kurikula za vrtce.

Prijateljstvo ni le del izvedenega projekta, spremlja nas celo življenje ali pa dobršen del življenja.

Z otroki smo spoznavali pojem prijateljstva, kjer so otroci podali svoja razmišljanja, kako nekomu pokažejo, da ga imajo radi, da so nekomu prijatelji. V skupini Medvedki so otroci stari 3 – 4 leta povedali; da prijatelja objamejo, se z njim igrajo in mu tako pokažejo, da ga imajo radi. S prijatelji si delijo igrače in druge stvari. Pravijo, da pri prijateljih lahko prespijo ali skupaj nekaj ustvarijo. S prijatelji se igrajo in skupaj pojejo. Prijatelji se tudi sprejo, a vedno najdejo srčno pot eden do drugega, kakršno smo ustvarjali tudi otroci iz skupine Medvedki.

Otroci so si v jutranjem krogu izbrali prijatelja in mu pri igri Zvonček, prinesli zvonček tako tiho, da ni zazvonil, takšno je namreč pravilo igre. Nato smo igro ponovili na leseni podlagi, kjer so bili pribiti žeblji v obliki srca. Vsak žebelj je predstavljal prijatelja iz skupine. Z različnimi volnenimi trakovi so otroci ovijali žeblje in na ta način iskali srčno pot do prijatelja.

Skozi dejavnosti smo iskali »srčne« poti do svojih prijateljev in se spraševali, kako nekomu izkazujemo prijateljstvo ter kaj nam pomeni, da imamo nekoga radi.

Pri skupni dejavnosti smo spoznavali družine svojih prijateljev in preštevali število družinskih članov ter jih ponazorili s krogci, nalepljenimi na družinsko fotografijo.

Fotografirala sem portrete otrok in jih vložila v prozorne mape. Vsak otrok si je izbral prijatelja in ga po dani fotografiji narisal. Nastale so zanimive slike.

Ana Gerčar, magistrica profesorica predšolske vzgoje, Vrtec Vojke Napokoj Moravče

Potek dejavnosti
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL