Odgovorno s hrano

ODGOVORNO S HRANO NA SEJMU ALTERMED 2017

Dodano: 2017-04-07 18:06:59
Na sejmu Altermed, ki je potekal v Celju od 10. do 12. marca 2017, so se ustanove že trinajstič predstavile na stojnicah, predstavitvenem odru in demonstracijski kuhinji.

Skupaj se je predstavilo 92 ustanov, ki so prikazale vsebine odgovorno s hrano, stike z naravo in lastno tradicijo, lokalno pridelavo hrano in zdravo življenje.

Na letošnjem  sejmu Altermed, ki je potekal od 10. do 12. marca 2017 v Celju se je v dvorani L predstavilo skupaj 92 ustanov, ki so se poleg predstavitev na stojnici predstavili tudi na degustacijskem in predstavitvenem odru. Na predstavitvenem odru so prikazali številne aktivnosti posameznih šol, v demonstracijski kuhinji pa so prikazali najraznovrstnejše načine priprave zdrave hrane, sadnih napitkov in namazov. 
Rdeča nit letošnjih predstavitev je bila odgovorno s hrano ter lokalna pridelava hrane. Sodelujoči so izpostavili in prikazali primere dobre prakse in izkušenj, ki so jih prikazali v obliki plakatov, izdelkov, maket, receptov in ptt predstavitve. Predstavili so lokalno pridelavo hrane, recepte iz domače kuhinje, zdravo življenje po receptih naših babic, dobrote iz babičine skrinje, zeliščarske recepte naših babic, gibanje v zdravem okolju, gibalne sposobnosti in uravnotežene odnose z naravo.

Z vsebino odgovorno s hrano so razstavljaci izpostavili, kako je treba ravnati s hrano in predvsem kaj narediti iz hrane, ki ostane pri posameznih obrokih. Pravo to so na pestre in izvirne načine predstavljali z degustacijami in recepti. Predstavili so pomen tradicije vrtnarjenja kot temelj za uspešno pridelavo vrtnin in ohranjanja tradicionalnih in udomačenih sort ter semen. 

Lokalno pridelane vrtnine, žitarice in sadeži pa so na stojnicah razstavljalci z razstavnimi eksponati poudarili pomen lokalno pridelanih vrtnin, žitaric, sadja in zelišč v prehrani otrok, učencev in mladostnikov, skratka v vzgojnoizobraževalnih zavodih z namenom po kakovostnem in zdravem življenju. Zdravo življenje je bilo poudarjeno skozi pomen lokalne pridelave, ker je lokalno pridelana in predelana hrana bolj okusna in hranljiva, ker je to hrana, ki se pojavlja v določeni sezoni in ima vpliv na telo, ki je v ravnovesju z letnim časom.

V petek so v dopoldanskem delu na predstavitvenem odru potekala strokovna predavanja o lokalni pridelani hrani,  odgovornem prehranjevanju, spoznavanju lokalnih pridelovalcev, podjetništvu na šolskem vrtcu in pomenu zdrave in lokalne pridelane hrane. 

Lokalno pridelana hrana je naša prioriteta in identiteta zdravega življenja – Dane Katalinič, Program Ekošola
Projekt Odgovorno s hrano – Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola
Odgovorno s hrano - primeri dobrih praks - Tina Hribar, program Ekošola
Odgovorno s hrano "Mi radi jemo lokalno" - Suzana Šajnič, Otroški vrtec Metlika
Prvošolci so spoznavali lokalne pridelovalce - Dušanka Gazvoda, OŠ Vavta vas
Hrana danes in nekoč - OŠ Kuzma
Prav nič ne gre v nič - Življenje z razlogom - Tina Sodja Rjazancev, VVZ Radovljica, Enota Lesce
Hrana in trajnost - Gimnazija Ledina
Sladkanje hrane z uporabo domačih sladkorjev - Gimnazija Ledina
Šolski ekovrt -od ideje do prvih plodov - Vesna Lavrinc, Gimnazija Celje - Center
Podjetništvo na šolskem vrtu - OŠ Artiče

V petek potekala zaključna prireditev  nagradnega natečaja Eko-paket. Zmagovalce je nagovorila mag. Tanja Strniša, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Izpostavila je, da s pravilnim ravnanjem odpadne embalaže skrbimo za ohranjanje naravnih virov za prihodnje generacije. Obenem je poudarila, da si moramo vse bolj prizadevati tudi za odgovoren odnos do hrane in predvsem za zmanjševanje količin zavržene hrane. Razstavo nagrajenih izdelkov si je ogledal tudi mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

V petek je stojnice obiskal eden najboljših slovenskih kuharjev, Bine Volčič, ki mu odgovorno prehranjevanje  ni tuje. Mojster sodobnih gastronomskih trendov, preverjenih kulinaričnih tradicij in prenašanja najnovejšega znanja, je bil navdušen nad razstavljenimi vsebinami na stojnicah. V soboto je obiskal stojnice tudi predsednik vlade dr. Miro Cerar.

Vsaka stojnica je v doseganju skupnih ciljev po vzgoji, izobraževanju ter razvijanju trajnostnega, zdravega in uravnoteženega življenjska sloga prikazala edinstvene in unikatne predstavitve. Ocenjevalna komisija je posamezne stojnice ocenila skozi naslednje kriterije:

- aktualna in izvirna vsebina razstavnega prostora,
- jedrnata vsebinska sporočilnost in privlačnost razstavljenih vsebin,
- preglednost razstavljenih vsebin,
- letaki in drugo informativno gradivo,
- komunikacija razstavljavcev z obiskovalci.


Namen ocenjevalna je spodbuditi in nadgraditi kakovosti razstavnega načina prikazovanja dosežkov ustanov s področja vsebin zdrave in uravnotežene prehrane na sejmu Altermed. 

Ustanove, ki so imele predstavitve na stojnicah bodo prejele  zlato, srebrno in bronasto priznanje po naslednjih kriterijih:
ZLATO PRIZNANJE  za doseženih 25 točk
SREBRNO PRIZNANJE za doseženih 24 – 23 točk
BRONASTO PRIZNANJE za doseženih 22 – 19 točk

USTANOVA TEMA STOJNICE TOČKE
JZ OŠ Marjana Nemca Radeče Jabolka rdeča 25
OŠ Fara Cmok, cmok, cmok - Reciklirano, lokalno, zdravo 25
OŠ Miren Iz polja na krožnik 25
OŠ Olge Meglič Ptuj Domače je drugače

25

Dijaški dom Ivana Cankarja Od ekokmetije do slovenske filantropije 25
Gimnazija Jurija Vege Domače in ob času odgovorno s hrano 25
SŠ za gostinstvo in turizem Celje Prehrana športnika 25
Gimnazija in SŠ Rudolfa Maistra Kamnik Star sorte jabolk 25
OŠ Gornja Radgona Za vsako bolezen ena rož'ca raste 25 
Srednja zdravstvena šola Celje

Vrt iz moje sobe

25 
OŠ Artiče Šolski vrt 25 
OŠ IV Murska Sobota Mešanica začimb po naše 25 
Vrtec Radenci Od rok do ust je dolga pot 25 
Biotehniška šola Maribor Z vrta v naš dom 25 
Gimnazija in SŠ Kočevje Dobrote iz naše kuhinje 25
VVZ Kekec Grosuplje Vek (za)kaj prijem in jem 25
OŠ Jela Janežiča Sadje naše ladje 25 
ŠC Šentjur Vrtnarimo, pripravljamo okušamo 25 
JVIZ OŠ Dobrepolje Sladica nekoč 25 
JVIZ OŠ Dobrepolje,                   Vrtec Ringaraja Dobrepolje, dolina sožitja z bogato tradicijo, kulture, vrednot in kulinarike  25 
Kranjski vrtci Nova blagovna znamka Kekčev jogurt 25 
Otroški vrtec Metlika Mi radi jemo lokalno 25 
Vrtec Bled Domača shramba našega vrtca 25 
Vrtec Šentjur Vrtnarimo, pripravljamo, okušamo 25 
Vrtec Velenje Zdravo hrano jemo, se gibamo in zdravo živimo 25
Vrtec Ivana Glinška Maribor Zdravo hrano jemo, se gibamo in zdravo živimo 25 
SŠ Zagorje Odgovorno s hrano (Pojdi pojej in se razglej) 25 
Vrtec Manka Golarja Gornja Radgona Jemo tudi lokalno 25 
OŠ Log Dragomer Ne zavrži - porabi drugače 25 
OŠ Cankova Primeren odnos do hrane - edina pot do zdravja 25 
OŠ Lenart Vzemimo in cenimo, kar je z našega koščka zemlje 25 
OŠ Lesično Odgovorno s hrano 25 
OŠ III Celje Bodi pameten kupi manj 25
Ekonomska šola Celje Več kot samo vožnja  25 
OŠ Anice Černeje Makole Makolejsko čebelarstvo 25
Vrtec Antona Medveda Kamnik Mislim globalno, kuham in jem lokalno 25 
Vrtec Ilke Devetak Bignami Tolmin Z vrta na krožnik 25 
Vrtec Mojca Praznovanje kot zdravo kulinarično doživljanje 25 
OŠ notranjski odred Cerknica Lesen pogrinjek in zdrav napitek za tvoj maksimalni užitek 25 
VIZ OŠ Rogatec Pri čebelici Maji 25 
OŠ Angela Besednjaka Jedilnik za spremembe 25 
OŠ Puconci Lokalno, sveže, zdravo 25 
OŠ Miklavž na Dravskem polju Odgovorno s hrano 25 
OŠ Miklavž na Dravskem polju,
Vrtec Vrtiljak
Od zrna do kruha 25 
OŠ Lava Zmanjšajmo količino zavržene hrane 24 
OŠ Bršljin Ko je hrane preveč 24 
CUEV Strunjan, PŠ Senožeče Prikaz od zrna do kruha 23
Vrtec Otona Župančiča Slovenska Bistrica Mini vrtiček - spodbujamo k samooskrbi 23
Vrtec Mengeš Živimo zdravo 23
OŠ Frana Lešnika - Vuka Leškov kotiček zdravja 23
VVZ Radovljica, Enota Lesce Prav nič ne gre v nič 22
OŠ Marije Vere Kamnik Timijan 21
Vrtec Ledina Kuhajmo s kuhlo 21
OŠ Ormož Korak za korakom do lepše prihodnosti 20 
Prva gimnazija Maribor Bogastvo oreha 20
Gimnazija Celje - Center Sladko pekoče dobrote z vrta 20 
Vrtec Murska Sobota Zelenjava v želodčke ne v smeti 20 
OŠ F. S. Finžgarja Lesce Prazna vreča ne stoji pokonci 20 
OŠ Ob Rinži Kočevje Jabolčna pravljica 20 
OŠ Franceta Prešerna Črenšovci, enota Vrtec  Mi pa tako 20 
Vrtec Borisa Pečeta Maribor Stop bacili, vitamini na pohodu 20 
Vrtec Mavrica Vojnik Hrana je dragocena 20 
OŠ Zadobrova Jabolčna kuharija 20 
OŠ Brinje Grosuplje Eko tržnica 20
OŠ Franceta Prešerna Maribor Pri hrani 20
Vrtec Idrija Zaljševka 20
Vrtec Pobrežje Maribor Ne bom! Dobro je! 20
Vrtec Vrhovci Poglej, potipaj, povohaj, pokusi 20
OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj Odgovorno s hrano - lokalno in sezonsko 19
ŠC Novo mesto, Srednja strojna šola Odpadna hrana 19
OŠ heroja Janeza Hribarja in vrtec Polhek Domače - lokalno - naj bo glavno 19
OŠ Sveti Jurij Rogašovci in POŠ Pertoča Iz domačega okolja na krožnik 19
OŠ borcev za severno mejo Odgovorno s hrano 19
OŠ Karla Destovnika - Kajuha Nazaj k naravi 19
CUDV Draga Odgovorno s hrano 18
OŠ Janka Glazerja Ruše Od zemlje do krožnika 18
OŠ Vavta vas Lokalno - ustvarjalno 18
OŠ Vrtec Najdihojca Zdrava prehrana v vrtcu 18
Vrtec Mavrica Trebnje Zdravo v nov dan 15
Vrtec Urša Domžale Ekovrtec Urša Domžale 15
OŠ Kuzma Domače je najboljše /
Gimnazija Ledina Skrivnosti oljčnega olja /

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL