Odgovorno s hrano

IGRALI SMO SE »ORNITOLOGE«

Dodano: 2017-06-15 12:42:28
Iščemo informacije o pticah.
Ptice v mojem okolju.

Naš vrtec se spogleduje z gozdom in večjim travnikom, smo prijetni sosedje drug drugemu. Saj veste, gozd in travnik sta življenjski prostor mnogim rastlinskim in živalskim vrstam. Naš gozd in travnik sta mnogokrat tudi igralnica na prostem, raziskujemo ju z vsemi čutili.

Letos pa smo imeli posebno nalogo. Raziskovali smo ptice v našem kraju. Spremenili smo se v čisto prave ornitologe. Opremili smo se z daljnogledi in veliko strokovne in otroške literature. Večino svojega opazovanja smo izvedli na prostem. Ptice, ki smo jih opazili, smo poiskali v knjigah in se  o njih poučili. Pod lupo in mikroskopom smo opazovali različno ptičje perje in ugotavljali podobnosti in razlike. Skušali smo oponašati oglašanje, gibanje in vedenje opazovanih ptic. Spoznavali smo naravna in umetna bivališča, igrali smo se tudi s ptičjo hrano.

Otroci so ob raziskovanju neizmerno uživali, samoiniciativno so prinašali veliko literature in se ob gledanju knjig veliko pogovarjali. Opažava, da pri bivanju na prostem gojijo večjo empatijo do ptic in tudi drugih živali. Otroci prepoznajo in poimenujejo veliko ptic, ki živijo v našem okolju, kar je bil najin osnovni cilj.

 

Jasmina Centrih in Davorin Žnidarič z otroci Vrtca Pobrežje, enota Brezje, oddelek Pikapolonice

 

Raziskovanje v naravi.
Ali veš?
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL