Odgovorno s hrano

VRTEC RADENCI - RADENSKI MEHURČKI: RECIKLIRANA KUHARIJA

Dodano: 2017-06-06 14:35:26
PRIPRAVA MASLA
Skozi projekt in ob izvedenih aktivnostih so otroci razvijali naklonjen, spoštljiv in odgovoren odnos do hrane.

AKTIVNOSTI:

- Kaj lahko pripravimo iz sladke smetane za stepanje, če ji bo kmalu potekel rok uporabe? Pridite k nam, pripravili smo nekaj slastnega in sicer ČAJNO DOMAČE MASLO iz sladke smetane. Naši malčki so smetano stepali ročno in tako pridobili še eno izkušnjo, da je pot od rok in ust precej daljša in ne tako enostavna. Pomembna ugotovitev je, da lahko iz živil, ki so tik pred pretekom roka uporabe, ki nam ostanejo pri kosilu ali malici,... pripravimo še marsikaj uporabnega in zelo okusnega.

- MERJENJE ZAVRŽENE HRANE - zavrženo hrano smo merili mesec dni in jo po obroku zbrali v merilni posodi in jo skupaj odčitali. Zavrženo hrano smo dnevno beležili v tedensko tabelo. Pri tem smo ugotovili, da si otroci z občutkom, z zavestjo in  brez pretiravanja vzamejo manj hrane ter raje pridejo ponjo večkrat. Ugotavljamo, da je zavržene hrane v samem startu bilo zelo malo.

- OGLED FILMA "OTROCI V AFRIKI" - otroke je filmček dobro motiviral za nadaljnje delo in razmislek o tem, koliko hrane imajo oni v primerjavi z otroki v Afriki.

- PREHRAMBENA PIRAMIDA - ob aktivni tehniki kockanja in razvrščanja je nastala prehrambena piramida. Nismo pozabili na bonton pri mizi, kako odgovorno se ravna s hrano in da je hrano treba spoštovati.

- RAZVRŠČANJE OPADKOV

- USTVARJANJE IZ ODPADNE EMBALAŽE

 

Pripravili vzg.: Aleksandra Fifolt in Greta Zemljič

IZGLEDA SLASTNO
PREHRAMBENA PIRAMIDA
RAZVRŠČANJE ODPADKOV PO METODI POLIGONA
SEJANJE ŽITA
USTVARJANJE
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL