Učenci III. triade so spoznali zdrav način razgibavanja pod mentorstvom fizioterapevta iz CUDV g. M. Zormana. Z go. Sašo Horvat iz Zdravstvene službe so spoznali pomen zdravega načina življenja, prehranjevanja in gibanja, zobozdravnica ga. Čampa pa jim je povedala, kako pomembna je ustna higiena in zdrav način prehranjevanja v povezavi z zdravimi zobmi.
Učenci II. triade so pod mentorstvom ge. Maje Kumprej - Gorjanc iz pokrajinskega muzeja Slovenj Gradec spoznavali načine prehranjevanja v rimskem obdobju in tudi spekli kruh na rimski način, ga. Helena Pavlič iz Zavoda za zdravstveno varstvo Ravne pa je predavala o načinu prehranjevanja v okolju, kjer je veliko svinca.
Petošolci so se razdelili v skupine in se po Apicinijevem receptu lotili peke zeliščnega in figovega kruha.
Apicinijev recept: ZELIŠČNI KRUH
Sestavine:
- 80 dag pšenične moke- 1 žlica medu- 3 dl mleka- 4 dag kvasa- 1 žlica peteršilja- 1 žlica kopra- 1 žlica drobnjaka- Sol- 1 žlica olja- 2 jajci- 1 kavna žlička popra- 2 žlici smetane 1. Naredimo kvasec.2. V skledi zmešamo pšenično moko z medom, mlačnim mlekom in kvasom.3. Zgnetemo v testo in ga pustimo vzhajati.4. Drobno nasekljamo peteršilj, koper in drobnjak, dodamo v lonec, v katerem smo zmešali sol, olje, jajca, poper in suhe dišavnice. To zmešamo v testo, ki ga dobro pregnetemo in pustimo, da še enkrat vzhaja.5. Premažemo ga s smetano ali mlekom, zarežemo okrasno vejevnico in ga spečemo v peči.V drugem delu so se pogovorili o prehrani, povedali, kaj radi jejo, kako pomembna je higiena, predvsem umivanje rok pred obroki. Seznanili so se z zdravo prehrano in kako živimo s svincem. V skupinah so sestavili nekaj jedilnikov za malice in se pogovorili, ali so ustrezni.
Učenci 4. in 5. razreda so izvedli tudi anketo o prehrani in povedali svoje mnenje o šolski malici.
Vsaka dejavnost je trajala 60 minut, kruh pa smo spekli v dveh šolskih urah.
Na koncu smo vsi skupaj na pokušino eko napitkov, jogurtov in namazov.
Posebej navdušeni smo bili na degustaciji bio mlečnih napitkov in skutnega namaza mlekarne Krepko. Bilo nam je tako všeč, da bomo njihove izdelke z veseljem jedli za šolsko malico.
Vodji dneva sta bili učiteljica ga. S. Kovačič- vodja šolske prehrane - in socialna delavka ga. K. Pečovnik
EKO DNEVU so se pridružili tudi učenci podružnične šole Žerjav, učenci podružnične šole Javorje pa so izvajali naravoslovne dejavnosti na svoji šoli.
Eko dan na podružnični šoli Javorje:
K nam sta prišli predavateljici iz društva Ajda (Društvo za biološko dinamično gospodarjenje). S sabo sta prinesli biološko pridelano rž in pšenico. Učenci so najprej prebrali žita, nato pa so jih zmleli v mlinčku. Iz tako dobljene moke ter semen in drugih zrn so si izoblikovali hlebčke in jih spekli. Med vzhajanjem kruha so si naredili slano pecivo, ki so ga pomalicali ob sveže pripravljenem čaju iz nabranih zelišč in dišavnic.
S pomočjo predavateljic in z uporabo literature smo se naučili, katera zelišča, čaji in dišavnice pomagajo pri določenih težavah.
Po obilni in hkrati zdravi malici so se učenci še razgibali. Spoznali so osnove joge in se naučili vaje Pozdrav soncu.
Vodji dneva sta bili Aleksandra Grabner Jonke in Bojana Hudrap,
OŠ Črna na Koroškem