Na dvorišču nas je toplo sprejel gospod Zvone Černelič, ki nam je s ponosom razkazal svojo kmetijo. Z ekološkim načinom poljedelstva in živinoreje se ukvarjajo že od leta 2003. Černeličevi dober pridelek dosežejo s pravilnim kolobarjenjem kultur, z dobrim kompostom, ki ga naredijo iz gnoja domačih živali, z dobrimi doma vzgojenimi semeni, ki so pobrana ob pravem času, in z dobro voljo do dela.
Pri pridelovanju uporabljajo biodinamiko, kjer se upošteva lunin koledar pri setvi, sajenju rastlin in spravilu pridelka. Na ta način pridelujejo naslednje vrste sadja: jagode, maline, robide, češnje; ter naslednje vrste zelenjave: papriko, paradižnik, jajčevce, kumare, solato, čebulo, česen, por, buče, kolerabico, komarček, cvetačo, brokoli, blitvo, rdečo peso, korenje in krompir.
Za njihovo ekološko živinorejo je značilno, da so živali osem mesecev na paši, zimo pa preživijo v odprtem hlevu, kjer se prosto gibljejo, hranijo pa se s senom.
Njihove pridelke lahko kupimo na sami kmetiji, dvakrat tedensko na ljubljanski tržnici, na bližnjih tržnicah ter tudi v trgovinah.
Med samim ogledom njihove ekološke kmetije smo se lahko posladkali z gozdnimi jagodami, ki smo jih sami obirali z grede.
Metka Srebotnik,
OŠ Koprivnica